Τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα, που συγκαταλέγονται στην ομάδα των ακόρεστων λιπαρών υπάρχουν σε μικροσκοπικές ποσότητες στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ωστόσο

 

χρησιμοποιούνται ευρέως κατά την παραγωγή προϊόντων όπως  μαργαρίνες, γλυκά, μπισκότα και σνακ. Τα trans ή τα υδρογονομένα λιπαρά ενοχοποιούνται για πολλά προβλήματα υγείας: δαυξάνουν απλά τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL), αλλά συγχρόνως μειώνουν και τις ευεργετικές λιποπρωτεϊνες υψηλής πυκνότητας( HDLs), προκαλώντας διπλή βλάβη στις αρτηρίες. Πρόσφατες αμερικανικές μελέτες έδειξαν ότι η αύξηση μόλις κατά 3% στην κατανάλωση trans λιπαρών αυξάνει τον κινδύνου στεφανιαίας νόσου κατά 23%, ενώ από την έρευνα της Σχολής δημόσιας υγείας του Πανεπιστήμιου Harvard προκύπτει ότι το υδρογονομένο λίπος είναι υπεύθυνο για τουλάχιστον 30.000 πρόωρους θανάτους από καρδιακή νόσο ετησίως στις Η.Π.Α.
Πρόγνωση: Στην Αμερική ήδη η νομοθεσία υποχρεώνει τους παραγωγούς να αναγράφουν στις ετικέτες των τροφίμων την περιεκτικότητα τους σε trans λίπη και σε χοληστερόλη. Στη Δανία τα υδρογονωμένα λίπη έχουν καταργηθεί με νομοθεσία από το 2004. Αναμένεται πάντως πως και η νέα οδηγία της  Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τρόφιμα θα ρυθμίσει το θέμα, ωστόσο και στην χώρα μας κυκλοφορούν πλέον όλο και περισσότερα προϊόντα με τη συγκεκριμένη «σήμανση».