Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 5217

Δίαιτα βασιζόμενη στο γλυκαιμικό δείκτη των τροφών - μια ακόμα νέα μόδα υπό αμφισβήτηση

1.  Είναι μια νέα διατροφική μόδα. Πρόκειται για δίαιτα ή σωστή διατροφή;

Για την συγκεκριμένη "νέα μόδα": βασίζεται στη θεωρία ότι διαφορετικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα και ποιότητα υδατανθράκων επηρεάζουν διαφορετικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Χρησιμοποιεί μια λίστα τροφίμων καταταγμένα με βάση το γλυκαιμικό τους δείκτη, ο οποίος δηλώνει την επίδραση τους στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.  Τρόφιμα που επηρεάζουν ραγδαία τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ αυτά τα οποία τον αυξάνουν αργά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η θεωρία βασίζεται στο γεγονός ότι τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνουν αργά και σταθερά γλυκόζη και επομένως ενέργεια στο σώμα, και επομένως δίνουν ένα παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού και μειώνουν το αίσθημα της πείνας και επομένως την ανάγκη για συχνά γεύματα/ τσιμπολογήματα.

Η συγκεκριμένη θεωρία έχει μια σωστή βάση, αλλά από την άλλη οι τροφές που αποδίδουν άμεσα ενέργεια είναι συχνά απαραίτητες για τη άμεση μείωση του αισθήματος της κόπωσης που νιώθουμε σε μια υπερφορτωμένη ημέρα. Επομένως δεν πρέπει να αποφασίζουμε έτσι απλά την μη κατανάλωση ενός τροφίμου από το διαιτολόγιο.

2. Ποια η διαφορά της με τις μέχρι τώρα αποτελεσματικές δίαιτες;

Σαν κάθε νέα μόδα έχει να προτείνει κάτι πρωτοποριακό, που όμως δε σημαίνει ότι είναι απαραίτητα και αποτελεσματικό ή ότι προάγει την καλή υγεία. Αποτελεσματική είναι μια δίαιτα μόνο όταν εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνήθειες του καθενός από εμάς.

Για να μην είμαστε αφοριστικοί η δίαιτα αυτή δεν είναι όσο ακραία είναι πχ η Ατκινς ή δίατα Ζώνης, όπου οι επιπτώσεις είναι όπως το αίσθημα κόπωσης, κακοσμία στόματος, συχνοί πονοκέφαλοι, δυσκοιλιότητα.

3. Ακούγεται θαυματουργή. Έχει όντως τα αποτελέσματα που διαφημίζει;

Δεν υπάρχει θαυματουργή δίαιτα.
Κάθε διατροφική οδηγία πρέπει να μπορεί να εφαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μην μας κάνει να νιώθουμε μόνιμα στερημένοι και με συμπτώματα σωματικής κόπωσης, ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών ή και κοινωνικής απομόνωσης. Το συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο είναι πρακτικά μη εφαρμόσιμο, μιας και α. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το γλυκαιμικό δείκτη για όλες τις τροφές και β. Ο γλυκαιμικός δείκτης μεταβάλλεται κατά το μαγείρεμα, γιατί η απορρόφηση των υδατανθράκων μειώνεται (και άρα και ο γλυκαιμικός τους δείκτης) όταν συνυπάρχει με λίπη και πρωτεϊνες γ. Δεν μπορείς να προτείνεις στον γενικό πληθυσμό αφθαίρετα την ελεύθερη κατανάλωση σοκολάτας, πατάτες τηγανητές ή φυστικιών επειδή έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με τη βραστή πατάτα, τα φρούτα ή τις νιφάδες βρώμης που έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Δεν υπολογίζεις έτσι καθόλου παράγοντες, όπως τα κορεσμένα λίπη ή το αλάτι, που επιστημονικά έχει τεκμηριωθεί ότι είναι προδιαθεσικοί παράγοντες για καρκίνο, καρδιοπάθειες και άλλες νόσους.

Επίσης κάποια από τα τρόφιμα που προτείνονται έχουν λιγότερες βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία σε σχέση με αυτά που δεν συνίστανται για συχνή κατανάλωση.

4. Μπορούν να την ακολουθήσουν όλοι ή υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες;

Η συγκεκριμένη δίαιτα δεν πρέπει να εφαρμόζεται από πληθυσμιακές ομάδες με ιδιαίτερες απαιτήσεις για άμεση ενέργεια, όπως παιδιά, νεαροί ενήλικες, εγκύους, αλλά και από άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους, σακχαρώδη διαβήτη και νεφροπάθειες.

Γενικά θα συνιστούσαμε να ζητήσετε την συμβουλή κάποιου ειδικού επιστήμονα (διαοτολόγου ή ιατρού) πρωτού αποφασίσετε να εφαρμόσετε το συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα.