easterΚατά τη διάρκεια της νηστείας η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και επομένως την  ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος,
την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και μακροπρόθεσμα την μείωση της εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου (πχ παχέως εντέρου, στομάχου κλπ).

 

Η  πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών είναι αυξημένη κατά την περίοδο αυτή με αποτελεσμα την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την παρεμπόδιση της δράσης των ελευθέρων ριζών.
Όμως το Μ. Σάββατο και την Κυριακή η διατροφή κάνει στροφή 180 μοιρών και η αποχή από ζωϊκά προϊόντα ακολουθείται από υπερφαγία, με τρόφιμα πολλά διαφορετικά, κυρίως ζωϊκής προέλευσης. Η απότομη αυτή αλλαγή στη διατροφή είναι δυνατόν να προκαλέσει έντονο σοκ στον οργανισμό και ιδίως σε άτομα μέσης ηλικίας με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες (πχ υπέρταση, υπερλιπιδαιμίες, παχυσαρκία) ακόμα και κίνδυνο για έμφραγμα.
Γενικότερα όμως η δυσπεψία είναι από τα προβλήματα που οι πιο πολλοί αντιμετωπίζουν. Άτομα με προβλήματα στομάχου όπως έλκος ή ιστορικό γαστρίτιδας δυσκολεύονται να πέψουν τις παραδοσιακές τροφές του πασχαλινού τραπεζιού. Η περιεκτικότητα σε πουρίνες των νεαρών ζώων που τρώμε στον πασχαλινό οβελία δημιουργεί προβλήματα σε άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος. Τέλος οι ενοχλήσεις της χολής είναι επίσης πιθανές, ιδιαίτερα σε άτομα με ιστορικό χολολιθίασης. Η μεγάλη συσσώρευση λίπους και κυρίως η παρουσία ποσοτήτων κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της χολής.
Πως λοιπόν μπορούμε να απολαύσουμε το γιορτινό φαγητό χωρίς κίνδυνο?
Στο τραπέζι της Ανάστασης καλό είναι να περιοριστούμε στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας και μιας σαλάτας. Η μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα. Προσπαθήστε να αντισταθείτε στο «κόκκινο» αυγό ή σε άλλη πηγή κρέατος και να συνοδέψετε με σαλάτα και ψωμί.
Το πρωίνό την Κυριακή του Πάσχα δεν πρέπει να παραληφθεί, όμως περιοριστείτε σε γάλα και ένα μικρό κομμάτι τσουρέκι ή δύο κουλουράκια και ένα φρούτο.
Στο γεύμα καλό επιλέξτε μόνο αυτά που σας αρέσουν πιο πολύ και μην τσιμπήσετε απ΄όλα. Και μην τρωτε ανεξέλεκτα αλλά βάλτε τα όλα στο πιάτο για να ξέρετε πόσο τρώτε! Φυσικά μην ξεχάσετε να φάτε σαλάτα για να χορτάσετε και να τονώσετε τη λειτουργία του εντέρου.
Το βραδινό μπορεί να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί ή μια χορτόσουπα, ή 1 γιαούρτι με μέλι φρυγανιά.
Αν σας φαίνεται αδιανόητο να περιορίσετε την ποσότητα του φαγητού, ίσως σας βοηθήσει να γνωρίζετε ότι
100γρ οβελία: Τα αποδίδουν περίπου 370 θερμίδες, με πολύ κορεσμένο λίπος
1 κόκκινο αυγό: δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, 5 γραμμάρια λίπους και 215-230 mg χοληστερίνης
1 μερίδα μαγειρίτσα: περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμυδάκια και κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο, αποδίδει μέχρι και 580 θερμίδες και μεγάλη περιεκτικότητα χοληστερόλης
60γρ  πασχαλινά κουλούρια: δίνουν 230 θερμίδες με 61 mg χοληστερίνη
70γρ πασχαλινό τσουρέκι: δίνει 68 θερμίδες και 74 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης
Τι κάνουμε μετά την Κυριακή του Πάσχα;
Το Πάσχα είναι μόνο μία μέρα που γρήγορα θα περάσει. Αμέσως μετά μπορούμε να ξαναγυρίσουμε σε πιο φυσιολογική διατροφή. Την εβδομάδα που ακολουθεία καλό θα ήταν να καταναλώσουμε γενικά πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρι, ενώ το λίπος να προέρχεται από ελαιόλαδο και λίγους ξηρούς καρπούς. Επίσης να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να δοκιμάζει κάθε μέρα και από μια μόνο λιχουδιά σε μικρή ποσότητα, που δεν φάγαμε την ημέρα τοπυ Πάσχα. Έτσι και δεν θα υπερφορτωθούμε σε μια μέρα και δεν θα μείνουμε παραπονεμένοι.