Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 10860

oxalic acidΤι είναι τα οξαλικά οξέα, σε ποιες τροφές βρίσκονται και ποια είναι η επίδραση τους στην υγεία;
Το οξαλικό οξύ είναι το απλούστερο αλειφατικό δικαρβονικό οξύ, επίσης γνωστό ως εστέρας του οξαλικού οξέος. Είναι πολύ διαδομένο στη φύση. Ελεύθερο βρίσκεται σ' ορισμένους μύκητες. Ενωμένο, με τη μορφή όξινου οξαλικού καλίου, βρίσκεται στο φυτό οξαλίς, και με τη μορφή οξαλικού ασβεστίου σε πολλά φυτά κυρίως στα φύκη, στις λειχήνες καθώς και στα ούρα του ανθρώπου και των ζώων.

 

Είναι στερεό, άχρωμο, διαλυτό στο νερό, ερεθίζει το δέρμα και τις βλεννώδεις μεμβράνες. Είναι δηλητηριώδες, αν εισαχθεί στο στομάχι. Παρασκευάζεται βιομηχανικά με οξειδωτική σύντηξη της κυτταρίνης των ξύλων, με καυστικό κάλιο και με οξείδωση υδατανθράκων (καλαμοσάκχαρου, γλυκόζης, αμύλου).
Το οξαλικό οξύ είναι ο πιο ισχυρός ανασταλτικός παράγοντας της απορρόφησης ασβεστίου και βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο σπανάκι και το ραβέντι, τα τεύτλα, το τσάι και το κακάο, και σε κάπως χαμηλότερες συγκεντρώσεις στη γλυκιά πατάτα και τα ξερά φασόλια. Αναστέλλει την απορρόφηση του ασβεστίου γιατί σχηματίζεται το μη απορροφήσιμο οξαλικό ασβέστιο. Έτσι για παράδειγμα το σοκολατένιο γάλα είναι μία τροφή που περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά του άσπρου γάλακτος. Η θρεπτική αξία του σοκολατένιου γάλακτος όμως δεν είναι απόλυτα αποδεκτή αφού το κακάο λόγω της περιεκτικότητας του σε οξαλικό οξύ μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου, λόγω του σχηματισμού μη απορροφήσιμου οξαλικού ασβεστίου.
Επίσης έχει παρατηρηθεί παρεμπόδιση της απορρόφησης του "φυτικού" σιδήρου από το οξαλικό οξύ