niochiχωρίς γλουτένη, σιτηρά, αβγό & γάλα
Υλικά
Για τα νιόκι:
1 κιλό πατάτες πλυμένες
220 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
Αλάτι, πιπέρι
μοσχοκάρυδο προαιρετικά


Εκτέλεση
Βράζουμε τις πατάτες για τα νιόκι, με τη φλούδα για περίπου 50 λεπτά με μία ώρα.
Οταν είναι έτοιμες τις περνάμε από το πας πουρέ, ή τις λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο πιέζοντας, αλλά χωρίς να τις δουλέψουμε πολύ. (Η πατάτα αν δουλευτεί πολύ απελευθερώνει την μεγάλη ποσότητα γλουτένης που περιέχει και γίνεται σαν κόλλα. Επειδή ο παράγοντας αυτός είναι πολύ σημαντικός για το αποτέλεσμα που θα πάρουμε, πρέπει να δοθεί προσοχή στο συγκεκριμένο σημείο.)
Αλατοπιπερώνουμε τον πουρέ και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ζυμώνουμε όσο χρειάζεται για να ομογενοποιηθούν τα υλικά, αλλά δεν το παρακάνουμε για τους πιο πάνω λόγους.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τμήματα και με κάθε τμήμα φτιάχνουμε ένα χοντρό μακαρόνι, πάχους περίπου 1 εκ.
Κόβουμε τα μπαστουνάκια της ζύμης σε μικρά κομμάτια (μεγέθους φουντουκιού).
Εν τω μεταξύ, σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό και το αλατίζουμε.
Οταν το νερό βράσει ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα νιόκι, όχι όλα με τη μία, αλλά ούτε και δέκα-δέκα, όσα χωράνε ώστε να μην κολλήσουν.
Μόλις τα νιόκι ανέβουν στην επιφάνεια του νερού, είναι έτοιμα.
Τα στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ζεστή πιατέλα, μέχρι να ετοιμαστούν όλα τα νιόκι.