Διατροφικές τάσεις…τι κρατάμε τι πετάμε

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Διατροφικά Οφέλη / Συμβουλές διατροφής / Διατροφικές τάσεις…τι κρατάμε τι πετάμε

Μόδα είναι, θα περάσει(?)
Τα καλύτερα – και τα χειρότερα – food trends.
Αμφίβολη διατροφική θεωρεία, που βλάπτει την υγεία σου, ή μια τάση, που πατάει σε επιστημονικές βάσεις και επιδρά ευεργετικά στον οργανισμό σου;

Ακολουθεί αξιολόγηση των δημοφιλέστερων διατροφικών trend, διαιτών και προτάσεων της αγοράς των τροφίμων και δίνει τα προγνωστικά του για το μέλλον τους, για να ξέρεις ποια απ΄ αυτά αξίζει να τα υιοθετήσεις και ποια να αφήσεις πίσω ώστε να μην γίνεις ποτέ… διατροφικό θύμα.

Μας αρέσουν…

  1. Δημητριακά ολικής αλέσεως . Από τα πιο διαδεδομένα- τα κουάκερ, το καφέ ρύζι και το πλιγούρι, ως τα εξωτικά ακόμα για την χώρα μας μαυροσίταρο και κινόα, έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους από τα ράφια των σουπερμάρκετ και καταστημάτων με βιολογικές τροφές, ως τις trendy ταβέρνες. Η διαφορά των δημητριακών ολικής αλέσεως από τα «κοινά» δημητριακά είναι ότι είναι σε λιγότερο βαθμό επεξεργασμένα: και τα 3 μέρη του σπόρου τους αλέθονται μαζί, χωρίς να χάνεται το παραμικρό στοιχείο από τη σύσταση του, κάτι που προκαθορίζει και την εξαιρετική τους ευεργετική δράση στον οργανισμό.
  2. Έλεγχος μερίδας. Αν αναρωτιέσαι μήπως οι μερίδες, που συναντάς σε μερικά εστιατόρια, προορίζονται για παιδιά να ξέρεις πως πρόκειται για νέο διατροφικό concept που φροντίζει για τη σιλουέτα και την υγεία σου.
  3. Αποφυγή των trans λιπαρών. Τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα, που συγκαταλέγονται στην ομάδα των ακόρεστων λιπαρών υπάρχουν σε μικροσκοπικές ποσότητες στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ωστόσο χρησιμοποιούνται ευρέως κατά την παραγωγή προϊόντων όπως μαργαρίνες, γλυκά, μπισκότα και σνακ. Τα trans ή τα υδρογονομένα λιπαρά ενοχοποιούνται για πολλά προβλήματα υγείας: δαυξάνουν απλά τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL), αλλά συγχρόνως μειώνουν και τις ευεργετικές λιποπρωτεϊνες υψηλής πυκνότητας( HDLs), προκαλώντας διπλή βλάβη στις αρτηρίες.
  4. Προβιοτικά. Ο όρος αναφέρεται σε μια ομάδα ζωντανών μικροοργανισμών – τα bifidobacteria είναι από τα πιο γνωστά του είδους- που περιέχονται σε κάποιες τροφές, όπως το ζωντανό γιαούρτι, και οι οποίες δεν καταστρέφονται κατά το πέρασμα τους μέσα από τη γαστρεντερική οδό αλλά, αντιθέτως, φτάνουν στο έντερο και συμβάλλουν στην πέψη, καθώς και σε πολλές άλλες λειτουργίες του οργανισμού.
  5. Προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία
  6. Τρόφιμα που μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη. Τα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, τα καρύδια και τα αμύγδαλα είναι μερικές μόνο από τις τροφές που μειώνουν την κακή χοληστερόλη.

Άφησε τα πίσω….

  • Τρόφιμα με «κρυμμένη ζάχαρη»
  • Δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες
  • Ωμοφαγία
  • Μονοδίαιτες
  • Lemon Detox

Χρειάζεσαι καθοδήγηση στην διατροφή σου;

Δεν είσαι μόνος, Μαζί μπορούμε!

H εικόνα σώματος συχνά επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, το τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, την ζωή μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Μαζί θα βρούμε το δρόμο να εξισορροπήσεις της διατροφή σου και να λύσουμε τους γόρδιους δεσμούς των ψυχολογικών συνδέσεων με το φαγητό. Για να ζήσεις με τον καλύτερό σου εαυτό!

Οι Υπηρεσίες μας

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur finibus sodales urna, vel ornare orci cursus sit amet. Vivamus condimentum risus

Τροφική Αλλεργία-Δυσανεξία

Βρέφη-Παιδιά-Έφηβοι

Ρύθμιση Βάρους

Διατροφικές Διαταραχές

Εγκυμοσύνη-Θηλασμός

Άσκηση

Υπερήλικες

Διατροφική Θεραπεία σε ομάδες

Παθολογικές Καταστάσεις

Η ισορροπία στην διατροφή μπορεί να είναι δύσκολη, Το να τρως υγειινά δεν χρειάζεται να είναι

Σχετικά με την Αιμιλία

Επίκουρη Καθηγήτρια Διαιτολογίας-Διατροφής
Κλινική Διαιτολόγος, Ψυχολόγος
Διδάκτορας Ιατρικής Εθνικού & Καποδιστριακού Παν. Αθηνών

Είναι η πρώτη διαιτολόγος στην Ελλάδα & την Κύπρο με ειδίκευση στην διατροφική συμβουλευτική ασθενών με τροφική αλλεργία. Έχει διδάξει “Διατροφή” & “Διαχείριση μονάδων Διατροφής” στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, “Τροφική Αλλεργία” & “Χαρακτηρισμός Αλλεργιογόνων” στην Ιατρική Σχολή Αθήνας.

Υπολόγισε τον δείκτη μάζας σώματός σου

Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI):

Περισσότερες Συμβουλές Διατροφής

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο για να ενημερώνεσαι για τις συμβουλές διατροφής

Κατανάλωση καρυδιών και φιστικιών και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και θνησιμότητας

Κατανάλωση καρυδιών και φιστικιών και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και θνησιμότητας

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Αν και η κατανάλωση καρυδιών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας όλων των αιτιών, δεν έχουν αξιολογηθεί συστηματικά τα δεδομένα σχετικά με τις λιγότερο κοινές αιτίες θανάτου. Διεξήχθη λοιπόν μια συστηματική μελέτη...

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η αύξηση της παχυσαρκίας στην εποχή μας συνέβη ταυτόχρονα με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Σκοπός αυτής της αναλυτικής ανασκόπησης ήταν να περιγράψει τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών όπως το VDD σε εφήβους, σε μια προσπάθεια να...

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι κοινή και υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των συνιστώμενων προσλήψεων βιταμίνης D στη διατροφή και της ανεπαρκούς προσφοράς βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό. Ενώ η βιταμίνη D είναι σημαντική για την μυοσκελετική υγεία, υπάρχουν...

Το βιβλίο μου,

Νοστιμιές Μεσογειακές

Χωρίς γάλα,

Χωρίς Αυγό,

Χωρίς Σιτηρά (Γλουτένη)

Χωρίς Ξηρούς καρπούς