Εύκολοι τρόποι να μαγειρέψεις με κρασί

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Διατροφικά Οφέλη / Συμβουλές διατροφής / Εύκολοι τρόποι να μαγειρέψεις με κρασί

Μια-δυο γουλιές κρασί προσθέτουν διακριτική, εκλεπτυσμένη γεύση σε όλα τα γεύματά σου.

Το κρασί είναι το μυστικό όπλο της μαγείρισσας που ξέρει από υγιεινή διατροφή. Τα φυσικά οξέα του κάνουν πιο τρυφερές τις τροφές και αναδεικνύουν το άρωμά τους. Επίσης, περίπου το μισό του αλκοόλ και των θερμίδων εξατμίζεται μετά από 15 λεπτά (κι ακόμα παραπάνω αν μαγειρεύεις για περισσότερη ώρα), αφήνοντας πίσω όλα τα υγιεινά για την καρδιά αντιοξειδωτικά. Πολλοί, όμως, μπερδεύονται με το μαγείρεμα με κρασί. Για διευκολυνθείς, ακολούθησε αυτούς τους βασικούς κανόνες.

Ποτέ μη χρησιμοποιείς κρασί που δε θα έπινες
Απόφυγε να μαγειρεύεις κρασί που πωλείται στα σουπερμάρκετ· η γεύση είναι κατώτερη, ενώ περιέχουν αλάτι και άλλα συντηρητικά για να μπορεί να πουληθεί στα ράφια. Επίσης, μάθε ότι το μαγείρεμα κάνει πιο έντονη τη γεύση του κρασιού, γι’ αυτό αν δε σου αρέσει στο ποτήρι, θα το μισήσεις στο πιάτο σου (φύλαξε όμως τις ακριβές ποικιλίες για να τις πιεις με το δείπνο.

Οι αποχρώσεις που κάνουν τα κρασιά εσοδείας να ξεχωρίζουν καταστρέφονται απ’ τη ζέστη). Θα βρεις πολλά υψηλής ποιότητας και όχι πολύ ακριβά κρασιά, κατάλληλα και για μαγείρεμα και για να τα πιεις. Συμβουλή: αν δεν τελειώσεις όλο το μπουκάλι και δεν το πιεις ή δε σκοπεύεις να το προσθέσεις σε άλλο φαγητό μέσα στις επόμενες δύο μέρες, κατάψυξέ το σε παγοθήκες, ώστε να το ξεπαγώσεις για μελλοντικές συνταγές.

Διάλεξε τη σωστή ποικιλία
Τα κόκκινα, όπως το μερλό ή το πινό νουάρ, ταιριάζουν καλύτερα με το κόκκινο κρέας και τις σάλτσες. Τα λευκά, όπως το πινό γκρι ή το σοβινιόν μπλανκ, ταιριάζουν με θαλασσινά, πουλερικά, χοιρινό και άσπρες σάλτσες (το ξηρό αφρώδες κρασί που ξεχάστηκε κι έχει χάσει το ανθρακικό είναι καλό υποκατάστατο του λευκού κρασιού). Απόφυγε να χρησιμοποιήσεις σαρντονέ που έχει ζυμωθεί σε δρύινα βαρέλια ή ένα κόκκινο με πολύ δεψικό οξύ (όπως το ζίνφαντελ ή το καμπερνέ σοβινιόν). Η ζέστη συμπυκνώνει αυτά τα χαρακτηριστικά της γεύσης και μπορεί να τις κάνει γρήγορα πικρές (για να καταλάβεις αν ένα κρασί έχει δεψικό οξύ, δοκίμασέ το: θα προκαλέσει μια “ξηρή” αίσθηση στο στόμα σου).

Βρες το σωστό χρόνο
Αν προσθέσεις κρασί νωρίς στη διαδικασία του μαγειρέματος, θα συγχωνευτεί με τα άλλα συστατικά καθώς θα σιγοβράζει. Αν το προσθέσεις τα τελευταία λεπτά, το άρωμα του κρασιού θα είναι πιο έντονο.

Πειραματίσου μόνη σου
Είναι εύκολο να προσθέσεις κρασί στις αγαπημένες σου συνταγές. Δοκίμασε να αντικαταστήσεις με αυτό το μισό ζωμό ή το νερό που απαιτείται για τη συνταγή. Αν θέλεις, πρόσθεσε λίγο ξηρό λευκό οίνο σε λίγο ζεσταμένο ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο, άσ’ το για λίγο σε πολύ χαμηλή φωτιά και πέρασέ το με το πινέλο στο ψητό ψάρι ή κοτόπουλο.

Μην το παρακάνεις
Το κρασί πρέπει να ενισχύει ένα πιάτο, όχι να είναι η κυρίαρχη γεύση, γι’ αυτό να είσαι προσεκτική με το πόσο βάζεις. Ξεκίνα με ¼ φλιτζανιού ή λίγο παραπάνω και δοκίμασέ το μετά από 10 λεπτά – τόσο χρειάζεται ένα κρασί για να βγάλει το άρωμά του.

Το ίδιο κρασί που σου αρέσει να πίνεις θα δώσει και τη σωστή γεύση στο δείπνο σου

Χρειάζεσαι καθοδήγηση στην διατροφή σου;

Δεν είσαι μόνος, Μαζί μπορούμε!

H εικόνα σώματος συχνά επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, το τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, την ζωή μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Μαζί θα βρούμε το δρόμο να εξισορροπήσεις της διατροφή σου και να λύσουμε τους γόρδιους δεσμούς των ψυχολογικών συνδέσεων με το φαγητό. Για να ζήσεις με τον καλύτερό σου εαυτό!

Οι Υπηρεσίες μας

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur finibus sodales urna, vel ornare orci cursus sit amet. Vivamus condimentum risus

Τροφική Αλλεργία-Δυσανεξία

Βρέφη-Παιδιά-Έφηβοι

Ρύθμιση Βάρους

Διατροφικές Διαταραχές

Εγκυμοσύνη-Θηλασμός

Άσκηση

Υπερήλικες

Διατροφική Θεραπεία σε ομάδες

Παθολογικές Καταστάσεις

Η ισορροπία στην διατροφή μπορεί να είναι δύσκολη, Το να τρως υγειινά δεν χρειάζεται να είναι

Σχετικά με την Αιμιλία

Επίκουρη Καθηγήτρια Διαιτολογίας-Διατροφής
Κλινική Διαιτολόγος, Ψυχολόγος
Διδάκτορας Ιατρικής Εθνικού & Καποδιστριακού Παν. Αθηνών

Είναι η πρώτη διαιτολόγος στην Ελλάδα & την Κύπρο με ειδίκευση στην διατροφική συμβουλευτική ασθενών με τροφική αλλεργία. Έχει διδάξει “Διατροφή” & “Διαχείριση μονάδων Διατροφής” στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, “Τροφική Αλλεργία” & “Χαρακτηρισμός Αλλεργιογόνων” στην Ιατρική Σχολή Αθήνας.

Υπολόγισε τον δείκτη μάζας σώματός σου

Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI):

Περισσότερες Συμβουλές Διατροφής

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο για να ενημερώνεσαι για τις συμβουλές διατροφής

Κατανάλωση καρυδιών και φιστικιών και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και θνησιμότητας

Κατανάλωση καρυδιών και φιστικιών και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και θνησιμότητας

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Αν και η κατανάλωση καρυδιών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας όλων των αιτιών, δεν έχουν αξιολογηθεί συστηματικά τα δεδομένα σχετικά με τις λιγότερο κοινές αιτίες θανάτου. Διεξήχθη λοιπόν μια συστηματική μελέτη...

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η αύξηση της παχυσαρκίας στην εποχή μας συνέβη ταυτόχρονα με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Σκοπός αυτής της αναλυτικής ανασκόπησης ήταν να περιγράψει τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών όπως το VDD σε εφήβους, σε μια προσπάθεια να...

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι κοινή και υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των συνιστώμενων προσλήψεων βιταμίνης D στη διατροφή και της ανεπαρκούς προσφοράς βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό. Ενώ η βιταμίνη D είναι σημαντική για την μυοσκελετική υγεία, υπάρχουν...

Το βιβλίο μου,

Νοστιμιές Μεσογειακές

Χωρίς γάλα,

Χωρίς Αυγό,

Χωρίς Σιτηρά (Γλουτένη)

Χωρίς Ξηρούς καρπούς