Η διατροφή στο τραπέζι της Ανάστασης

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Διατροφικά Οφέλη / Συμβουλές διατροφής / Η διατροφή στο τραπέζι της Ανάστασης

Κατά τη διάρκεια της νηστείας η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και επομένως την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και μακροπρόθεσμα την μείωση της εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου (πχ παχέως εντέρου, στομάχου κλπ).

Η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών είναι αυξημένη κατά την περίοδο αυτή με αποτελεσμα την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την παρεμπόδιση της δράσης των ελευθέρων ριζών.

Όμως το Μ. Σάββατο και την Κυριακή η διατροφή κάνει στροφή 180 μοιρών και η αποχή από ζωϊκά προϊόντα ακολουθείται από υπερφαγία, με τρόφιμα πολλά διαφορετικά, κυρίως ζωϊκής προέλευσης. Η απότομη αυτή αλλαγή στη διατροφή είναι δυνατόν να προκαλέσει έντονο σοκ στον οργανισμό και ιδίως σε άτομα μέσης ηλικίας με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες (πχ υπέρταση, υπερλιπιδαιμίες, παχυσαρκία) ακόμα και κίνδυνο για έμφραγμα. Γενικότερα όμως η δυσπεψία είναι από τα προβλήματα που οι πιο πολλοί αντιμετωπίζουν. Άτομα με προβλήματα στομάχου όπως έλκος ή ιστορικό γαστρίτιδας δυσκολεύονται να πέψουν τις παραδοσιακές τροφές του πασχαλινού τραπεζιού. Η περιεκτικότητα σε πουρίνες των νεαρών ζώων που τρώμε στον πασχαλινό οβελία δημιουργεί προβλήματα σε άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος. Τέλος οι ενοχλήσεις της χολής είναι επίσης πιθανές, ιδιαίτερα σε άτομα με ιστορικό χολολιθίασης. Η μεγάλη συσσώρευση λίπους και κυρίως η παρουσία ποσοτήτων κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της χολής.

Πως λοιπόν μπορούμε να απολαύσουμε το γιορτινό φαγητό χωρίς κίνδυνο?
Στο τραπέζι της Ανάστασης καλό είναι να περιοριστούμε στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας και μιας σαλάτας. Η μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα. Προσπαθήστε να αντισταθείτε στο «κόκκινο» αυγό ή σε άλλη πηγή κρέατος και να συνοδέψετε με σαλάτα και ψωμί.

Το πρωίνό την Κυριακή του Πάσχα δεν πρέπει να παραληφθεί, όμως περιοριστείτε σε γάλα και ένα μικρό κομμάτι τσουρέκι ή δύο κουλουράκια και ένα φρούτο.

Στο γεύμα καλό επιλέξτε μόνο αυτά που σας αρέσουν πιο πολύ και μην τσιμπήσετε απ΄όλα. Και μην τρωτε ανεξέλεγκτα αλλά βάλτε τα όλα στο πιάτο για να ξέρετε πόσο τρώτε! Φυσικά μην ξεχάσετε να φάτε σαλάτα για να χορτάσετε και να τονώσετε τη λειτουργία του εντέρου.

Το βραδινό μπορεί να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί ή μια χορτόσουπα, ή 1 γιαούρτι με μέλι φρυγανιά.

Αν σας φαίνεται αδιανόητο να περιορίσετε την ποσότητα του φαγητού, ίσως σας βοηθήσει να γνωρίζετε ότι:

100γρ οβελία: Τα αποδίδουν περίπου 370 θερμίδες, με πολύ κορεσμένο λίπος
1 κόκκινο αυγό: δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, 5 γραμμάρια λίπους και 215-230 mg χοληστερίνης
1 μερίδα μαγειρίτσα: περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμυδάκια και κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο, αποδίδει μέχρι και 580 θερμίδες και μεγάλη περιεκτικότητα χοληστερόλης
60γρ πασχαλινά κουλούρια: δίνουν 230 θερμίδες με 61 mg χοληστερίνη
70γρ πασχαλινό τσουρέκι: δίνει 68 θερμίδες και 74 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης

Τι κάνουμε μετά την Κυριακή του Πάσχα;
Το Πάσχα είναι μόνο μία μέρα που γρήγορα θα περάσει. Αμέσως μετά μπορούμε να ξαναγυρίσουμε σε πιο φυσιολογική διατροφή. Την εβδομάδα που ακολουθεία καλό θα ήταν να καταναλώσουμε γενικά πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρι, ενώ το λίπος να προέρχεται από ελαιόλαδο και λίγους ξηρούς καρπούς. Επίσης να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να δοκιμάζει κάθε μέρα και από μια μόνο λιχουδιά σε μικρή ποσότητα, που δεν φάγαμε την ημέρα τοπυ Πάσχα. Έτσι και δεν θα υπερφορτωθούμε σε μια μέρα και δεν θα μείνουμε παραπονεμένοι.

Χρειάζεσαι καθοδήγηση στην διατροφή σου;

Δεν είσαι μόνος, Μαζί μπορούμε!

H εικόνα σώματος συχνά επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, το τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, την ζωή μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Μαζί θα βρούμε το δρόμο να εξισορροπήσεις της διατροφή σου και να λύσουμε τους γόρδιους δεσμούς των ψυχολογικών συνδέσεων με το φαγητό. Για να ζήσεις με τον καλύτερό σου εαυτό!

Οι Υπηρεσίες μας

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur finibus sodales urna, vel ornare orci cursus sit amet. Vivamus condimentum risus

Τροφική Αλλεργία-Δυσανεξία

Βρέφη-Παιδιά-Έφηβοι

Ρύθμιση Βάρους

Διατροφικές Διαταραχές

Εγκυμοσύνη-Θηλασμός

Άσκηση

Υπερήλικες

Διατροφική Θεραπεία σε ομάδες

Παθολογικές Καταστάσεις

Η ισορροπία στην διατροφή μπορεί να είναι δύσκολη, Το να τρως υγειινά δεν χρειάζεται να είναι

Σχετικά με την Αιμιλία

Επίκουρη Καθηγήτρια Διαιτολογίας-Διατροφής
Κλινική Διαιτολόγος, Ψυχολόγος
Διδάκτορας Ιατρικής Εθνικού & Καποδιστριακού Παν. Αθηνών

Είναι η πρώτη διαιτολόγος στην Ελλάδα & την Κύπρο με ειδίκευση στην διατροφική συμβουλευτική ασθενών με τροφική αλλεργία. Έχει διδάξει “Διατροφή” & “Διαχείριση μονάδων Διατροφής” στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, “Τροφική Αλλεργία” & “Χαρακτηρισμός Αλλεργιογόνων” στην Ιατρική Σχολή Αθήνας.

Υπολόγισε τον δείκτη μάζας σώματός σου

Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI):

Περισσότερες Συμβουλές Διατροφής

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο για να ενημερώνεσαι για τις συμβουλές διατροφής

Κατανάλωση καρυδιών και φιστικιών και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και θνησιμότητας

Κατανάλωση καρυδιών και φιστικιών και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και θνησιμότητας

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Αν και η κατανάλωση καρυδιών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας όλων των αιτιών, δεν έχουν αξιολογηθεί συστηματικά τα δεδομένα σχετικά με τις λιγότερο κοινές αιτίες θανάτου. Διεξήχθη λοιπόν μια συστηματική μελέτη...

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η αύξηση της παχυσαρκίας στην εποχή μας συνέβη ταυτόχρονα με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Σκοπός αυτής της αναλυτικής ανασκόπησης ήταν να περιγράψει τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών όπως το VDD σε εφήβους, σε μια προσπάθεια να...

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι κοινή και υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των συνιστώμενων προσλήψεων βιταμίνης D στη διατροφή και της ανεπαρκούς προσφοράς βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό. Ενώ η βιταμίνη D είναι σημαντική για την μυοσκελετική υγεία, υπάρχουν...

Το βιβλίο μου,

Νοστιμιές Μεσογειακές

Χωρίς γάλα,

Χωρίς Αυγό,

Χωρίς Σιτηρά (Γλουτένη)

Χωρίς Ξηρούς καρπούς