Οδηγός διατροφής για καπνιστές

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Διατροφικά Οφέλη / Συμβουλές διατροφής / Οδηγός διατροφής για καπνιστές

Ένας καπνιστής έχει μεγαλύτερες ανάγκες από βιταμίνες (C, E, φυλλικό οξύ) και αντιοξειδωτικά στοιχεία (λουτεϊνη, σελήνιο, ω-3 λιπαρά οξέα) απ’ο,τι ένας μη καπνιστής. Ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε τέτοια στοιχεία εξασφαλίζει καλύτερη υγεία.

Για αυτό συνίσταται αύξηση της κατανάλωσης φρούτων (ανανάς, μανταρίνι, νεκταρίνια, βερύκοκα, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, πεπόνι, δαμάσκηνα, καρπούζι, σταφύλια, κεράσια και φράουλες και λαχανικών (ντομάτα, μπρόκολα, το μαρούλι, το αγγούρι, τον αρακά, τα φασολάκια, αγκινάρα, βλήτα, γογγύλια, καρότα, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, κουνουπίδι, λάχανο, χυμός ντομάτας ή λαχανικών, μανιτάρια, μαρούλι, μελιτζάνες, μπρόκολο, μπάμιες, παντζάρια, πιπεριές, πράσα, ραπανάκια, ραδίκια, σέλινο, σπανάκι, σπαράγγια), ψαριού, κόκκινου κρέατος και δημητριακών ολικής αλέσεως (προϊόντα με αλεύρι ολικής αλέσεως) και ελαιολάδου. Από την άλλη μεριά ένα άτομο που κάπνιζε, μετα την διακοπή του τσιγάρου συχνά αρχίζει από εκνευρισμό κυρίως να καταναλώνει μεγαλύτερη ποσότητα διατροφής. Την αποφυγή της αύξησης βάρους εξασφαλίζουν τα πολλά μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα, που απαρτίζονται απο φρούτα φρέσκα κυρίως και πιθανώς ο καθορισμός των μερίδων απο κάποιον ειδικό και ο έλεγχός τους με μια ζυγαριά κουζίνας. Επίσης η συστηματική καταγραφή των τροφίμων που καταναλώνονται μεσα στην ημέρα απο το άτομο που προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα του δίνει τη δυνατότητα να ελέγχει τι τρώει καλύτερα. Τα προιόντα ολικής αλέσεως, το αβγό και το κρέας είναι πλούσια σε βιταμίνες της ομάδας Β που εξασφαλίζουν έλεγχο της όρεξης απο τον οργανισμό.

Πρωϊνό:
1 ποτήρι γάλα 1,5%+ 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με 1κ.γλ μέλι ή μαρμελάδα φράουλα ή κεράσι
Δεκατιανό:
2 φρούτα
Μεσημεριανά:
1 μερίδα μακαρόνια ολικής αλέσεως νερόβραστα+ 3κ.σ σάλτσα φρέσκιας ντομάτας+ 3κ.γλ τυρί τριμμένο
1 ψάρι ψητό+ χόρτα+ 1κσ ελαιόλαδο
1 μερίδα όσπρια+ 30γρ ψωμί+ 30γρ τυρί+ 1κ.σ ελαιόλαδο
1 μπιφτέκι με άπαχο κιμά, ρίγανη, ντομάτα, τριμμένη φρυγανιά ψητό+ σαλάτα+ 1κσ ελαιόλαδο 2 καλαμάκια χοιρινά+ σαλάτα+ 1 φέτα ψωμί+ 1κσ ελαιόλαδο
Βραστά λαχανικά+ 1 πατάτα βραστή+ 1 αβγό βραστό+ 30γρ τυρί+ 1κ.σ ελαιόλαδο
1 μερίδα μοσχάρι κοκκινιστό ή λεμονάτο+ 1 κούπα πουρλε πατάτας+ σαλάτα
Απογευματινό:
1 γιαούρτι 0% (200γρ) + 2φρούτα
Βραδινά:
1 τοστ με τυρί, ντομάτα
1 παξιμάδι κρητικό μέτριο (40γρ)+ 30γρ φέτα + ντομάτα
Βραστά ή ωμά λαχανικά+ 1 αβγό βραστό+ 2 φρυγανιές
1 φέτα ψωμί ή 1 γιαούρτι 0-2%+ 1 κούπα ρύζι

Χρειάζεσαι καθοδήγηση στην διατροφή σου;

Δεν είσαι μόνος, Μαζί μπορούμε!

H εικόνα σώματος συχνά επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, το τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, την ζωή μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Μαζί θα βρούμε το δρόμο να εξισορροπήσεις της διατροφή σου και να λύσουμε τους γόρδιους δεσμούς των ψυχολογικών συνδέσεων με το φαγητό. Για να ζήσεις με τον καλύτερό σου εαυτό!

Οι Υπηρεσίες μας

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur finibus sodales urna, vel ornare orci cursus sit amet. Vivamus condimentum risus

Τροφική Αλλεργία-Δυσανεξία

Βρέφη-Παιδιά-Έφηβοι

Ρύθμιση Βάρους

Διατροφικές Διαταραχές

Εγκυμοσύνη-Θηλασμός

Άσκηση

Υπερήλικες

Διατροφική Θεραπεία σε ομάδες

Παθολογικές Καταστάσεις

Η ισορροπία στην διατροφή μπορεί να είναι δύσκολη, Το να τρως υγειινά δεν χρειάζεται να είναι

Σχετικά με την Αιμιλία

Επίκουρη Καθηγήτρια Διαιτολογίας-Διατροφής
Κλινική Διαιτολόγος, Ψυχολόγος
Διδάκτορας Ιατρικής Εθνικού & Καποδιστριακού Παν. Αθηνών

Είναι η πρώτη διαιτολόγος στην Ελλάδα & την Κύπρο με ειδίκευση στην διατροφική συμβουλευτική ασθενών με τροφική αλλεργία. Έχει διδάξει “Διατροφή” & “Διαχείριση μονάδων Διατροφής” στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, “Τροφική Αλλεργία” & “Χαρακτηρισμός Αλλεργιογόνων” στην Ιατρική Σχολή Αθήνας.

Υπολόγισε τον δείκτη μάζας σώματός σου

Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI):

Περισσότερες Συμβουλές Διατροφής

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο για να ενημερώνεσαι για τις συμβουλές διατροφής

Κατανάλωση καρυδιών και φιστικιών και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και θνησιμότητας

Κατανάλωση καρυδιών και φιστικιών και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και θνησιμότητας

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Αν και η κατανάλωση καρυδιών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας όλων των αιτιών, δεν έχουν αξιολογηθεί συστηματικά τα δεδομένα σχετικά με τις λιγότερο κοινές αιτίες θανάτου. Διεξήχθη λοιπόν μια συστηματική μελέτη...

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η αύξηση της παχυσαρκίας στην εποχή μας συνέβη ταυτόχρονα με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Σκοπός αυτής της αναλυτικής ανασκόπησης ήταν να περιγράψει τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών όπως το VDD σε εφήβους, σε μια προσπάθεια να...

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι κοινή και υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των συνιστώμενων προσλήψεων βιταμίνης D στη διατροφή και της ανεπαρκούς προσφοράς βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό. Ενώ η βιταμίνη D είναι σημαντική για την μυοσκελετική υγεία, υπάρχουν...

Το βιβλίο μου,

Νοστιμιές Μεσογειακές

Χωρίς γάλα,

Χωρίς Αυγό,

Χωρίς Σιτηρά (Γλουτένη)

Χωρίς Ξηρούς καρπούς