Πώς να αυξήσω την «καλή» HDL- χοληστερόλη;

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Διατροφικά Οφέλη / Συμβουλές διατροφής / Πώς να αυξήσω την «καλή» HDL- χοληστερόλη;

Τα καρδιαγγειακά προβλήματα είναι από τα πιο συχνά και σοβαρά στην εποχή μ μας. Η “καλή χοληστερόλη” αποτελεί το σύμμαχο μας για την αποφυγή εμφραγμάτων. Μερικες εύκολες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και τη διατροφή ας συμβάλλουν να την διατηρούμε ψηλά.

  • απώλεια βάρους έως ότου φτάσετε στα επιθυμητά επίπεδα (ιδανικό βάρος)
  • χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο στη μαγειρική σας ακόμη και όταν πρόκειται για τηγάνισμα
  • προσλαμβάνετε μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια
  • ιδιαίτερη βοήθεια φαίνεται να προσφέρουν τα μήλα ,το σκόρδο, το ωμό κρεμμύδι, οι κόκκοι ρυζιού και βρώμης
  • η κατανάλωση ψαριών και μάλιστα λιπαρών (όπως η σαρδέλα και το σκουμπρί) είναι καλή λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ω-3 λιπαρά οξέα
  • η βιταμίνη Ε επίσης βοηθά στην αύξηση της HDL
  • να καταναλώνετε γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά καθώς επίσης και άπαχα τυριά π.χ. ανθότυρο
  • αποφεύγετε τροφές όπως συκώτι, μπέικον, αλλαντικά, λουκάνικα, ζωικό βούτυρο, σοκολάτα
  • ο κρόκος του αυγού παρόλο που περιέχει χοληστερόλη έχει βρεθεί ότι βοηθά στην αύξηση και διατήρηση της HDL λόγω της λεκκιθίνης που περιέχει
  • μια μικρή ποσότητα κόκκινου κρασιού δείχνει να βοηθά π.χ. ένα ποτηράκι κόκκινο ξηρό κρασί την ημέρα
  • ρύθμιση τυχόν υπάρχουσας υπερλιπιδαιμίας

Αλλά κυρίως για την άυξηση της HDL διακοπή του καπνίσματος και καθημερινή μέτριας σε ένταση άσκησητουλάχιστον 4-5 χιλιόμετρα βάδισμα σε γρήγορο ρυθμό.

Τέλος ο σωστός διατροφικός προγραμματισμός και γενικότερα ισορροπημένο διαιτολόγιο δρούν καταλυτικά στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης του αίματος.

Χρειάζεσαι καθοδήγηση στην διατροφή σου;

Δεν είσαι μόνος, Μαζί μπορούμε!

H εικόνα σώματος συχνά επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, το τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, την ζωή μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Μαζί θα βρούμε το δρόμο να εξισορροπήσεις της διατροφή σου και να λύσουμε τους γόρδιους δεσμούς των ψυχολογικών συνδέσεων με το φαγητό. Για να ζήσεις με τον καλύτερό σου εαυτό!

Οι Υπηρεσίες μας

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur finibus sodales urna, vel ornare orci cursus sit amet. Vivamus condimentum risus

Τροφική Αλλεργία-Δυσανεξία

Βρέφη-Παιδιά-Έφηβοι

Ρύθμιση Βάρους

Διατροφικές Διαταραχές

Εγκυμοσύνη-Θηλασμός

Άσκηση

Υπερήλικες

Διατροφική Θεραπεία σε ομάδες

Παθολογικές Καταστάσεις

Η ισορροπία στην διατροφή μπορεί να είναι δύσκολη, Το να τρως υγειινά δεν χρειάζεται να είναι

Σχετικά με την Αιμιλία

Επίκουρη Καθηγήτρια Διαιτολογίας-Διατροφής
Κλινική Διαιτολόγος, Ψυχολόγος
Διδάκτορας Ιατρικής Εθνικού & Καποδιστριακού Παν. Αθηνών

Είναι η πρώτη διαιτολόγος στην Ελλάδα & την Κύπρο με ειδίκευση στην διατροφική συμβουλευτική ασθενών με τροφική αλλεργία. Έχει διδάξει “Διατροφή” & “Διαχείριση μονάδων Διατροφής” στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, “Τροφική Αλλεργία” & “Χαρακτηρισμός Αλλεργιογόνων” στην Ιατρική Σχολή Αθήνας.

Υπολόγισε τον δείκτη μάζας σώματός σου

Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI):

Περισσότερες Συμβουλές Διατροφής

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο για να ενημερώνεσαι για τις συμβουλές διατροφής

Κατανάλωση καρυδιών και φιστικιών και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και θνησιμότητας

Κατανάλωση καρυδιών και φιστικιών και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και θνησιμότητας

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Αν και η κατανάλωση καρυδιών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας όλων των αιτιών, δεν έχουν αξιολογηθεί συστηματικά τα δεδομένα σχετικά με τις λιγότερο κοινές αιτίες θανάτου. Διεξήχθη λοιπόν μια συστηματική μελέτη...

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

Η παχυσαρκία, οι σχετιζόμενες ασθένειες και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης D στους εφήβους

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η αύξηση της παχυσαρκίας στην εποχή μας συνέβη ταυτόχρονα με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Σκοπός αυτής της αναλυτικής ανασκόπησης ήταν να περιγράψει τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών όπως το VDD σε εφήβους, σε μια προσπάθεια να...

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι κοινή και υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των συνιστώμενων προσλήψεων βιταμίνης D στη διατροφή και της ανεπαρκούς προσφοράς βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό. Ενώ η βιταμίνη D είναι σημαντική για την μυοσκελετική υγεία, υπάρχουν...

Το βιβλίο μου,

Νοστιμιές Μεσογειακές

Χωρίς γάλα,

Χωρίς Αυγό,

Χωρίς Σιτηρά (Γλουτένη)

Χωρίς Ξηρούς καρπούς